Voor Mekaar Oudorp

<<< terug naar overzicht

Dementie

Knooppunt Dementie

Dementie treft steeds meer mensen, wat vaak leidt tot veel vragen en zorgen. Voor Mekaar is aangesloten bij het Knooppunt Dementie, een initiatief dat onder andere een informatieve website omvat. Op de website van Knooppunt Dementie vindt je een overzicht van alle informatie over geheugenverlies en dementie en activiteiten in de regio. Hier wordt onder andere de rol van huisartsen en casemanagers uitgelegd, evenals dagbesteding, kleinschalig wonen en speciale projecten. Wilt je liever persoonlijk contact? Je kunt een afspraak maken via info@knooppuntdementie.nl. Naast informatie biedt Knooppunt Dementie een luisterend oor en advies, zodat je de ondersteuning krijgt die je nodig hebt.

Odensehuis

Het Odensehuis is een warme en gastvrije plek voor mensen met geheugenproblemen of beginnende dementie, mantelzorgers, familie en vrienden. Hier bieden we ruimte voor ontmoeting, ondersteuning, activiteiten en advies, allemaal in een huiselijke en veilige sfeer.
Wat ons bijzonder maakt, is dat een indicatie of diagnose niet nodig is om deel te nemen. In het Odensehuis kun je gelijkgestemden ontmoeten, samen genieten van een kop koffie, lunch, deelnemen aan activiteiten, of gewoon een gezellig praatje maken.

Wij bieden ook mantelzorgondersteuning nodig. Sommige mantelzorgers kiezen er voor om niet mee te komen zodat ze even tijd voor zichzelf hebben. Andere komen juist wel (even) om dat het fijn is om gelijkgestemde te ontmoeten.
Het is een uitdaging zijn wanneer je te maken krijgt met een haperend geheugen. Daarom is het extra fijn om een plek te hebben waar je je thuis voelt. Een plek waar mensen je begrijpen en waar je je ervaringen kunt delen. Bij ons kunt u volledig uzelf zijn, praten, lachen en actief bezig zijn. Wilt je eens langskomen om een kijkje te nemen of meteen deelnemen aan onze activiteiten? Of je nu alleen komt of iemand meeneemt de keuze is helemaal aan jou.

Veel gestelde vragen

Vergeetachtigheid en dementie zijn niet hetzelfde. Vergeetachtigheid is een onschuldig verschijnsel waarbij iemand tijdelijk iets niet kan herinneren. Bij dementie is het alsof informatie voorgoed is verdwenen.

Bij vergeetachtigheid is er sprake van ‘normale’ geheugenklachten. Een naam van een kennis waar u even niet op kan komen. Vaak schiet deze u later te binnen of herkent u de naam feilloos als iemand anders het noemt. Vergeetachtigheid verstoort het dagelijkse leven niet. Iemand die vergeetachtig is, kan bijvoorbeeld zelfstandig het huishouden doen, de financiën regelen of een reis ondernemen.

De symptomen van dementie zijn veel ernstiger. Iemand met dementie vergeet niet alleen de naam van een kennis, maar herkent hem soms zelfs niet.Hoe kunt u er achter komen of er sprake is van vergeetachtigheid of dementie? U kunt hiervoor terecht bij uw huisarts maar ook zijn er testjes online die enige duidelijkheid kunnen geven. Een voorbeeld hiervan is de naar test van Alzheimer Nederland.

Daarnaast kan het heel goed zijn om aan personen die dicht bij u staan, zoals een partners, familielid of vriend te vragen of zij verandering opmerken.

U kunt een ‘niet pluis’ gevoel hebben over iemand in uw omgeving. Dit gevoel maakt u misschien onzeker en ongerust. Daarnaast is dementie voor sommige mensen een lastig bespreekbaar onderwerp. U en de persoon waar u signalen ziet, hebben er baat bij dat de veranderingen en/of zorgen te bespreken en elkaar serieus te nemen. Daarnaast is een tijdige diagnose belangrijk, want hierdoor komt er duidelijkheid en kunnen er zaken geregeld worden. 

Signalen die kunnen wijzen op dementie zijn:

Vergeetachtigheid 

Bij het ouder worden gaat men dingen vergeten. Dat is normaal en er valt vaak goed mee te leven, speciale hulp is niet nodig. Dementie is meer dan vergeetachtigheid. Nieuwe informatie, belangrijke data of gebeurtenissen worden vergeten, dezelfde vraag wordt steeds opnieuw gesteld. Ook kan men dingen kwijtraken doordat men niet meer weet waar ze zijn neergelegd.

Problemen met dagelijkse handelingen en spullen

Gewone dingen gaan steeds moeilijker. Denk aan hobby’s en de financiën regelen. Ook zaken die gepland moeten worden of in een bepaalde volgorde uitgevoerd, leveren problemen op, bijvoorbeeld het zetten van koffie of het bereiden van een maaltijd. Men kan spullen op vreemde plekken leggen, bijvoorbeeld een portemonnee in de koelkast of een boek in de oven. 

Vergissing met tijd en plaats

Het is normaal als mensen even niet weten welke dag het is of een keer niet meer weet waar iemand naartoe liep. Maar bij beginnende dementie gebeurt dit steeds vaker. Het besef van tijd wordt minder en uren lijken soms minuten. Ook het vinden van de weg wordt moeilijker. Mensen vergeten soms waar ze zijn of hoe ze ergens gekomen zijn.

Taalproblemen 

Met dementie kan het moeilijk zijn om een gesprek te volgen. Mensen kunnen bijvoorbeeld midden in een gesprek stoppen met praten en niet meer weten hoe ze verder moeten, of herhalen wat al gezegd is. Ook worden eenvoudige woorden soms vergeten en komt men steeds moeilijker op namen. Praten gaat ook minder vloeiend.

Beoordelingsvermogen

Bij dementie wordt het steeds lastiger om situaties goed in te schatten en om de juiste keuzes te maken. Zo worden aanbiedingen in bijvoorbeeld een tijdschrift soms slecht ingeschat en zo wordt veel geld uitgegeven. Ook bij het doen van boodschappen wordt soms teveel gekocht of spullen die men niet nodig heeft.

Veranderingen in gedrag en karakter 

Het kan gebeuren dat het gedrag en karakter van iemand verandert. Mensen kunnen bijvoorbeeld verward, achterdochtig, depressief of angstig worden. Zonder duidelijke aanleiding wisselt de stemming: het ene moment is iemand rustig en dan opeens verdrietig of kwaad. Een ander symptoom van dementie is onrust. Deze onrust kan ook leiden tot slaapproblemen. Ook kan het dag-nachtritme omkeren met slaperigheid overdag en activiteit ’s nachts. Mensen kunnen problemen ondervinden bij hobby’s en sport en het voeren van gesprekken. Sommige mensen trekken zich vaker terug uit sociale contacten en ondernemen minder dan voorheen. Ook kunnen mensen urenlang voor de televisie zitten en veel langer slapen dan gewoonlijk. Voor een buitenstaander lijkt het misschien luiheid of gebrek aan interesse, maar het kan een vorm van faalangst zijn. 

Visuele problemen 

Voor sommige mensen zijn visuele problemen een symptoom van dementie. Bijvoorbeeld problemen bij het lezen, afstand inschatten en het onderscheiden van kleur of contrast. Ook komt het voor dat men zichzelf niet herkent als ze langs een spiegel lopen.  

Op de volgende websites is veel informatie te vinden over geheugenproblemen en dementie. 

https://www.knooppuntdementie.nl

https://www.geriant.nl/client-mantelzorger/over-dementie/

Wilt u liever een persoonlijk gesprek. U kunt contact zoeken met uw huisarts of praktijkondersteuner maar ook met Geriant. 

De huisarts kan voor het stellen van de diagnose dementie of voor verder onderzoek doorverwijzen naar een gespecialiseerde instelling, bijvoorbeeld de afdeling geriatrie van een ziekenhuis – een ambulant geriatrisch team met een specialist ouderengeneeskunde. In de meeste gevallen zal een multidisciplinair team de diagnose stellen. Hierin zitten meestal verschillende artsen (geriater en/of een specialist ouderengeneeskunde), een psycholoog, een maatschappelijk werkende en een verpleegkundige. De genoemde professionals verzamelen tegelijkertijd, ieder vanuit zijn eigen invalshoek, gegevens die noodzakelijk zijn voor het vaststellen van de diagnose: gegevens over de ziektegeschiedenis, gedragsveranderingen, draaglast van de familie en mogelijkheden voor ondersteuning, begeleiding en verzorging, intellectueel functioneren, gegevens over het dagelijks functioneren etc. Deze diagnose is nodig bij het verkrijgen van een indicatie.

In de agenda van website https://www.knooppuntdementie.nl staan verschillende activiteiten voor mensen met geheugenproblemen en/of dementie en mantelzorgers. Daarnaast kunt u ook een afspraak maken met iemand van het Knooppunt Dementie in wijkcentrum De Oever voor een persoonlijk gesprek, via (072) 5117311.

Scroll naar boven