Voor Mekaar Oudorp

Grote en kleine problemen komen in Oudorp Voor Mekaar

“Ik heb vaak erge ruzie met mijn ouders.” “Mijn mantelzorger gaat met vakantie. Wat nu?” “Ik heb schulden, kan iemand me hiermee helpen?” Het zijn zomaar wat voorbeelden van vragen die Oudorpers sinds kort gewoon bij hun wijkcentrum De Oever kwijt kunnen. Met ‘Voor Mekaar’ reiken mede-wijkbewoners, vrijwilligers én professionals elkaar de hand. Het project draait sinds 1 januari maar op woensdag 11 maart ondertekenden de verschillende partijen een samenwerkingsovereenkomst.

Grote en kleine problemen, we hebben er allemaal mee te maken. De ene keer gaat ons dat wat makkelijker af dan de andere keer. Wanneer het eens die andere keer is, kunnen Oudorpers terecht bij hun Wijkcentrum. Eén van de initiatiefnemers is Erna Molenaar (Stichting De Wering): “We geloven in de eigen kracht van de buurt. Oplossingen die vanuit het eigen netwerk van mensen – familie, vrienden, de buren – worden bedacht, blijven veel langer van kracht.” Voor Mekaar speelt daarin een voornamelijk bemiddelende rol.

Ondertekening samenwerking Voor Mekaar Oudorp
Ondertekening samenwerking Voor Mekaar Oudorp

Laagdrempelig
Met Voor Mekaar hoef je van tevoren niet te bedenken bij wie je met je vraag moet zijn. Je gaat gewoon naar je wijkcentrum en wordt geholpen. En als de oplossing om de inzet van professionals vraagt, wordt dat ook geregeld. “Iedereen kan bij ons terecht. Laagdrempeligheid was voor ons de eerste vereiste”, aldus coördinator Mark Wijnen.

Na de ondertekening ontving mevrouw Gré de Bruijn uit handen van WMO-wethouder Anjo van de Ven (OPA) een zogenoemd ‘Compaan’-tablet. Deze tablet is speciaal ontworpen en ingericht voor mensen die niet gewend zijn aan de omgang met een computer of gewone tablet. Met de tablet kan je beeldbellen of foto’s ontvangen. Maar kinderen kunnen door middel van de tablet ook controleren of het nog wel goed gaat met hun vader of moeder. Mevrouw De Bruijn hoopt dat met behulp van de tablet “…de tijd wat sneller gaat. Ik kan nu eens beeldbellen. Dan voel je je niet zo eenzaam.”

Compaan, de tablet voor ouderen
Compaan, de tablet voor ouderen

Samenwerken
Wethouder Van de Ven  (OPA) was ook voorzitter van de jury Slimmere Zorg die in augustus 2014 een grote prijs toekende aan het initiatief. “Wijkcentrum De Oever wilde met Voor Mekaar graag samenwerken. Toen heeft de jury bedacht dat Voor Mekaar samen met Welzijn op Recept en Compaan in Oudorp een pilot kon starten. Wanneer het succesvol is, kan het dan ook in de rest van Alkmaar worden uitgerold.”

Het informatiepunt is gevestigd in Wijkcentrum De Oever, Amstelstraat 1, en is elke werkdag open van 9:00 tot 12:00 uur. Voor Mekaar Oudorp is  een samenwerking van Stichting MEE, WonenPLus, de Compaan, Humanitas, Stichting de Wering en Wijkcentrum De Oever.

Tekst: 
 Annelies Hoogland
 TEKST en Communicatie

 

Voor Mekaar Oudorp is een laagdrempelig GRATIS informatiepunt voor de inwoners van Oudorp. Geopend ma t/m vr van 09:00 – 12:00 uur in Wijkcentrum De Oever, Amstelstraat 1 Alkmaar. En dinsdag van 14.00 – 16:00 uur in Buurthuis de Wachter, Oudorperdijkje 65. Tel. (072) 5117311